Strandstädardag 2 maj

  • 22 mar 2020

Strandstäd

 

Strandstäd på Mönster 2 maj

Som många säkert känner till så har Kaparen en liten stuga på Mönster, längst ut på Onsalahalvöns sydvästra spets. Stugan donerades till klubbens medlemmar av en andelsförening 1970, och tas väl om hand av ideella krafter från föreningen. Detta är vi mycket tacksamma över och i vinter har den bland annat fått nya innerväggar och fönster. Denna härliga plats har tyvärr också fått en ny slags utmaning. Det flyter nämligen iland väldigt mycket skräp på våra öar och skär. Man uppskattar att det enbart längs Bohuskusten flyter iland motsvarande fem badkar i timmen med skräp och cirka tretton miljoner ton skräp tillförs våra hav varje år. För Kaparen som använder havet som sin arena känns det självklart att göra en insats för miljön. När vi fick höra talas om den ideella föreningen Vrakat.se, startat av Onsalabon Gösta Franséhn, och det strandstädarprojekt där man adopterar en strandsträcka så kändes det som en ”perfect match” för klubben. Vi får möjlighet att hjälpa till och tillsammans med andra frivilliga är vi del av ett fiffigt strandstädarupplägg där vi tillsammans hjälps åt att hålla vår värdefulla kust fri från skräp. Kaparen upplåter också sin klubblokal för Vrakat.se, vilket vi är stolta över att kunna bidra med. På Mönster finns det särskilda uppsamlingsplatser, så kallade depåer, där man lämnar det skräp som samlas upp så hämtas det med hjälp av länsstyrelsen i Halland. Mer information om hur det går till hittar ni på Kaparens hemsida sskaparen.se/ strandstäd. Om du vill göra en insats för miljön och vandra vid havet, är strandstädning ett väldigt bra alternativ för kropp och själ. Därför bjuder vi nu in till ett första strandstäd på Mönster den 2 maj.

Vi bjuder på grillkorv, bullar, kaffe och saft vid Mönsterstugan för alla deltagare.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Välkommen till en härlig familjedag på mysiga Mönster!


” Pga av Coronaläget så är det egen medhavd matsäck som gäller. På så sätt undviker vi onödig kontamineringsrisk och smittspridning. Vi påminner också om vikten av att man enbart deltar om man känner sig frisk och kry.

Varmt välkomna till en härlig dag i en härlig terräng! ”

Tider 

Samling 10:30 vid mönsterstugan.
Standstäd 2h och därefter kaffe, saft bullar o varmkorv.
Tider 10:30-13:30 ca

Thomas Hansson-Mild

 

Fakta om Vrakat.se

Vrakat.se startade i mindre skala 2018 och bygger på en metodik där en, två eller flera personer ”adopterar” en bit kuststräcka och städar denna minst tre gånger per år - vår, sommar och höst. Genom denna metodik blir det kontinuerlig städning och därmed betydligt mindre plastavfall på vår vackra kust. Under 2019 har Vrakat.se städat Hållsundsudde till Sönnerbergens naturreservat inklusive öar, en kuststräcka på cirka 3,5 mil. Länsstyrelsen i Halland och Kungsbacka kommun har hämtat det uppsamlade plastavfallet, vilket vägde cirka 4,5 ton. En imponerande prestation! Vi är idag över 100 vrakare och det ingår ett pojklag i innebandy och ett tjejlag i fotboll och nu även segling, vilket vi är mycket glada för.

Så här anmäler du dig:

 

https://simplesignup.se/event/166370