Optimist

Segla Optimistjolle / accessjolle (från 8 år)

Optimistjollen är en av världens absolut största båtklasser och anses av många vara den optimala nybörjarbåten. Optimisten bjuder på utmaningar för alla nivåer.

Vi delar in våra kurser i nybörjare, fortsättning och grön kappsegling. För att delta i optimistkurserna bör du ha fyllt 8 år och kunna simma 200 meter. Har du inte en egen Optimistjolle kan du hyra en av oss. Du som har egen egen båt får  förvara den vid båthuset under kursens gång.

Efter avslutad kurs får du diplom och seglarmärke: brons för nybörjare, silver för fortsättare och guld för kappseglare.

Anmälan för seglare med funktionsnedsättning eller särskilt stöd med stödperson görs direkt till seglarskola@sskaparen.se

Krav för deltagande:

  • Rekommenderad lägsta ålder är 8 år (Optimist), 10 år (RS Feva), 8 år vid deltagande tillsammans med vuxen (C55)
  • Simkunnighet, minst 200 meter
  • För att delta i vår seglarskola är det obligatoriskt att vara medlem i SS Kaparen. (Medlemsavgift debiteras i samband med anmälan för den som inte redan är medlem5) Medlemsavgift är en förutsättning för att våra försäkringar ska gälla.
  • Vid skada på lånad båt är hyrestagarens självrisk begränsad till 2500 kronor. 

Egen båt:

Båten måste vara sjösäker och godkänd av SS Kaparen innan kursstart. Båten måste vara komplett utrustad med luftkuddar, paddel, öskar samt 5-8 m förtamp. Båten kan förvaras vid SS Kaprens båthus under kursveckan. Önskar man förvara båten hela säsongen ansöks jolleplats genom att kontakt via epost till batplatser(a)sskaparen.se

Personlig utrustning under seglarskolan :

Vattenflaska, flytväst, torra kläder för flera ombyten, regnkläder och neoprenstövlar vid behov, solkräm, badkläder, handduk och glatt humör. För seglingen krävs inga avancerade kläder. Oömt och vattentåligt är allt som krävs. Finns flytvästar att låna om man inte har en egen.

Nybörjarkurs

Det är här du lär dig grunderna till segling och att själv hantera en båt samtidigt som du har väldigt roligt. Känner du för det kan du gå kursen flera gånger.

Fortsättningskurs

För dig som redan har seglingsvana eller har gått en nybörjarkurs. Du kommer att lära dig ännu mer om hur man seglar och sköter en optimistjolle. Även denna kurs kan du gå flera gånger.

Kappsegling grön

För dig som har gått både nybörjar- och fortsättningskurs eller har motsvarande seglarkunskaper från annat håll. Du kommer att lära dig de rätta teknikerna för att kappsegla.