Kapare på pallen i danska Hellerup

  • 26 apr 2014

Köpenhamn bjöd på lättare vindar i ett riktigt fint vårväder när Hellerup Sejlklubs påskestaevne för Melges24 seglades.

Det var fem stycken svenska Melgesteam som åkt ned till Danmark och klubben serverade ett topparrangemang med snabba effektiva seglingar, kort väntan mellan racen och ett gott välkomnande på land med mat och dryck till alla seglare.

Hela tolv seglingar genomfördes totalt. Första dagen var förväntansfull och för det nya teamet ”Hurricane”, med Thomas Hansson-Mild vid rodret, inleddes helgen perfekt med en spik i första seglingen! De följde sedan upp den inledande seglingen med flera bra placeringar och slutade helgen på en fin tredjeplats totalt. Tävlingen vanns av den rutinerade Peter Warrer följt av Peter Havn på andra plats.

Förhållandena var utmanande, med en för Hellerup ovanligt stark ström, då en ny pir byggts, vilken förändrat strömförutsättningarna i bukten.  Stark ström och relativt svaga vindar gjorde vågorna stundtals gropiga och ställde höga krav på seglarna att hålla drivet uppe i båtarna genom såväl ändrade riggspänningar som aktiv styrning.  Vindriktningen var dessutom väldigt skiftande och seglingsledningen tvingades på söndagen vänta på vinden som inte riktigt bestämt sig för hur den ville blåsa i den varma vårvärmen. 

” Det känns överraskande och extra kul att det gick bra med tanke på att vi inte tränat så mycket ihop ännu. Vi hade bra fart i båten och vi arbetade hårt hela helgen. Vi får nog anse oss lyckliga att det var så pass lätta vindar då vi ännu inte fått tillfälle att verkligen köra med Melges24:an i de vindar där båten gör sig som allra bäst, nämligen i hård vind och full planing! ” säger Thomas Hansson-Mild, SWE 727 Hurricane. 

Övriga svenskplaceringar var: 7:a SWE 667 Martin Fridh, 8:a SWE 508 Carl Åkerson, 11:a SWE 408 Tomas Skålén, 13:e SWE 666 Peter Krull Andersson.