Silver på Mallorca

  • 7 apr 2014

Stort grattis till Fredrik "Fidde" Bergström och Anton Dahlberg som avslutade Trofeo Princesa Sofìa på Mallorca på bästa sätt. Seger i sista seglingen gav dem en andraplats totalt i 470-klassen. Victor Bergström och Victor Västernäs avslutade även de tävlingen på topp med seger i sista racet och avancerade till en sammanlagd trettionde plats i 49er-klassen.

Seglingarna utanför Palma, Mallorca, har präglats av svåra förhållandena under veckan, med skiftande oförutsägbara vindar som ställt höga krav på seglarna. Lördagens finalseglingar bjöd på lite jämnare sjöbris och riktigt tät segling.

Hela det svenska landslaget, SWE Sailing Team, har varit på plats. Tre svenska båtar tog sig till finalen där de tio främsta i varje klass möttes. I 470-klassen låg  Anton Dahlberg tillsammans med Fredrik Bergström  på fjärde plats och seglade suveränt. Vinst i finalseglingen gjorde att de avancerade till silvermedalj i regattan.

- Helt suveränt, säger Anton. Vi avslutade regattan på topp och ägde de sista två dagarna.

- Fredrik  är världens bästa gast och kille. Idag bara styrde jag och han navigerade mig igenom fältet till seger. Helt underbart.

För första gången slog svenskarna också  470-klassens suverän Matthew Belcher. Belcher är en av världens absolut främsta seglare, utsedd till "Sailor of the year" 2013 och blivande rorsman i Australiens America's Cup-satsning. 

- Vi sa det innan regattan, han har fyra noll på oss men någon femma skulle han inte få. Otroligt skönt att vi lyckades, konstaterar Anton.