Tomas och Thomas segrade i Nidingen Runt

  • 18 aug 2013

Till årets Nidingen Runt, "The winner takes it all", hade tio båtar anmält sig, nio kom till start och åtta fullföljde. Seglings- och tillika tävlingsledare samt sponsorsjägare, Peter Söderberg, har jobbat sedan i januari för att locka seglare till denna tävling. Förstapriset om 5000 svenska riksdaler verkar inte locka ändå! Tappert jobbat, Peter! Annonsering på olika hemsidor och sociala medier ska nog till framöver.

På lördag morgon på skepparmötet sas det sydväst 9 m/s, hmm...vi på Felicia II (Clas Horn med dotter Kajsa) valde då att anmäla oss utan spinnaker. Banan blev den "klassiska", dvs ut från Gottskär i Kungsbackafjorden och sedan runda sjömärken vid Nidingen, alla att lämna om styrbord, ca 19 distans.

På startlinjen slogs framför allt en HP 1030, en First 34.7, en X-99a, en J-80 och två CB 66or. Vi tog det lite lugnare och fotade lite. Bl.a. försökte HPn komma upp i lovart om en CB, men klippte deras roderhuvud! Efter en kontroll valde dock CBn att fortsätta, och HPn snurrade två varv.

Några båtar fortsatte ända över fjorden och slog tillbaka, men vi småbåtar försökte hitta sjölä nära Onsalalandet i sydsydvästen. Halvvägs mellan Onsala och Lillelandsfyren kom första regnet, med åska! Inget om det i prognoserna, en Skippi 650 valde att vända. Vi fortsatte eftersom det faktiskt inte kom mer vind (den gången!).

På Felicia II kunde vi också njuta av ett lyft så vi slapp slå söderut för att klara Lilleland. Alltså nästan mer på SSO än sydsydväst! Då såg vi HPn köra gennaker på andra sidan Nidingen. Attans, de var redan långt före, närmare bestämt 32 minuter vid Klockfotsrevets lysboj. Och strax innan Södra Bredabergspricken kom nästa tryckare. Vi kom runt och sträckte ner mot lysbojen, nu hade vi bara en Najad 343 efter oss, eller...? Svårt att se i skurarna. Men, senare berättade J-80an att de gjorde ca 4-5 knop där med fladder i alla segel, medan vi låg mellan 6 och 7 knop.

Vår sämsta bog kom mellan bojen och röda farledsmärket sydväst om Malö. Vinden dog, bara kryssfock, plattläns!

Bara att byta försegel, Kajsa styrde, jag satte genuan. Det var ju bara medåka från och med nu, och vi borde därför klara nya tryckare. Skära eller spira genuan?

Dessutom låg märket mer norrut än vi först styrde, ännu sämre. De större/snabbare båtarna började försvinna in i fjorden och åskmolnen låg på båda sidor om oss. Men vi slapp regn resten av kappseglingen. Och vi satte fart på halvvinden mot Hållsundsudde, sydspetsen på Onsala. Toppade 8,6 knop i en surf!

Efter udden var det dessutom helt tomt med båtar, var vi så långt efter??

Men, ökande vind igen och inte minst vågorna höll oss igång. Vi låg stadigt mellan 6 och 8 knop fram till sista udden innan Gottskär, då blekte det ur och vred med. Plattläns igen, försökte spira men satte ej spinnbommen denna gång. Men vi tappade bara 13-14 minuter från lysbojen in till mål på HPn

GPSen visade 21,3 distans, seglad tid 3 timmar och 48 minuter. Hur långt skulle det räcka?

I land hade de mätt upp 10-11 m/s, säkert mer ute på havet. Ja, i så fall ska vi vara nöjda med att ha fullföljt med kryssfock och utan att reva storen.

Peter fick räkna om resultatet några gånger, "datastrul", men till slut kom resultatet när vi samlats på Hamnkrogen i Gottskär.

Han valde att dra listan bakifrån, spännande värre. Jodå, Najaden med Lars Jensen och Marie Cervin kom 8:a, 7:a en CB 66a, 6:a..., 5:a...., fortfarande inte Felicias namn! Vad händer??

Trea i X-99 Marcus Davidsson med rötter i Gottskär och Camilla Hedengran. Vaaa...etta eller tvåa för Felicia??

Tvåa blev vi, mycket glada och förvånade. Och vinnare Tomas Berg och Tomas Hansson Mild i en CB 66 Racer!

 

 

Resultatlista.

Skeppare                           Båttyp                            SRS-tal          Seglad tid     Beräknad tid (h)

Tomas Berg                      CB66 Racer                   1,178            3:08:41         3,70

Clas Horn                          Coronado 25                 0,985            3:48:00         3,74

Marcus Davidsson          X-99                                1,253            3:03:52         3,84

Torbjörn Hurtig                J-80                                 1,209           3:13:24         3,90

Filip Stål                             First 34.7                       1,244           3:10:48         3,96

Lars-Bertil Gustafsson    HP 1030                         1,311            3:02:24         3,99

Lars Forsell                       CB66 Racer                    1,178            3:23:57         4,00

Lars Jensen                        Najad 343                       1,07              4:24:04         4,71

 

Najaden seglade utan spinnaker, men med spinnaker-SRS-talet i resultatberäkningen. Här kan vi nog alla hjälpas åt bättre så alla seglar med rätt SRS-tal efter att vädret meddelats. Mer formella än så ska vi inte vara för att kunna locka fler till kappseglingsbanonrna. Och med så skiftande prognoser under veckan innan bör man kunna få välja SRS-tal på seglingsdagen! Danska dmi.dk hade t.ex. vindstyrka 1-4 m/s för lördagen i början av veckan.

Och du, för Nidingen Runt 2014 kan du maila Peter redan nu på:

peter.soderberg@sofast.se

så mailar han dig inbjudan med mer info lagom till Tjugonde dag Knut!

 

Text: Clas Horn