Karin och Ingrid Söderström Världsmästare i RS500

  • 12 aug 2013

Karin och Ingrid Söderström från GKSS imponerade stort när de tog hem världsmästartiteln i klassen RS500, som seglades i Gottskär under veckan som gick. Trots hård konkurrens från många duktiga seglare, däribland förra årets världsmästare Tim Wilkins med sin gast Heather Martin, stod det redan innan sista dagens seglingar klart att Karin och Ingrid skulle ta hem segern. Den regerande världsmästaren slutade på tredje plats och snuvade hemmaseglarna Johan Röök och Malin Broberg från SS Kaparen på pallplatsen med bara ett poängs marginal. Både såväl Martin och Axel Johansson samt Stephan och Jonathan Fässberg, samtliga från SS Kaparen, seglade fantastiskt bra och slutade på 9:e respektive 12:e plats. Tävlingen avgjordes under i det närmaste perfekta förhållanden, där seglarna bjöds på både lätta och hårda vindar liksom publikvänlig segling nära land samt fina havsseglingar utanför Onsalalandet.

RS500 har på kort tid blivit en etablerat kappseglingsklass på västkusten och det är dags för övriga landet att hänga på. Båten är konstruerad av engelsmannen Phil Morrison och är av den anledningen starkt representerad i England med över 200 båtar, men växer i övriga Europa. Att arrangera VM i RS500 ligger för SS Kaparens del helt rätt i tiden, eftersom man i klubben har en växande flotta även med RS100 och RS200. I samband med världsmästerskapet seglades också klassmästerskap i dessa båda klasser och inför nästa år har RS200 nu uppnått SM-status. I RS200 segrade Oskar och Mats Johansson från SS Kaparen före Emanuel Gillerberg och Oscar Koritz, också de från SS Kaparen. På tredje plats slutade Christer Båth och Anette Johansson från GKSS.

”Vi ville göra evenemanget i Gottskär till en trevlig upplevelse och ett härligt minne för både seglare och funktionärer. Varje dag har avslutats med så kallad ”after sail” och vi har även haft en mängd olika aktiviteter i Gottskär under tävlingarna”, säger Peter Söderberg, som varit ansvarig tävlingsledare för detta VM.

”Förra årets VM i klassen Contender blev mycket lyckat och vår målsättning var att såväl seglare som funktionärer skulle få uppleva samma härliga internationella atmosfär även detta år”, avslutar Peter Söderberg, som med sin mångåriga erfarenhet av stora seglingsevenemang vet vad som krävs för att skapa ett lyckat världsmästerskap.

Nu är det dags att återgå till det dagliga, men alla som varit med denna fantastiska VM-vecka ser nog redan fram emot nästa stora evenemang. Stort TACK till alla funktionärer och seglare som bidragit till att göra detta evenemang så otroligt proffsigt och trevligt!