Thomas Hansson-Mild svensk mästare i OK-jolle

  • 10 jul 2013

I helgen seglades SM i OK jolle på Vätterns vatten utanför Motala. SM-titeln gick återigen till Thomas Hansson-Mild som med segern tog sin 10:e SM-seger! Andraplatsen gick till Hans Elkjaer och tredjeplatsen till Carl Hultgren. Eftersom även utländska seglare deltog så vanns regattan av Thomas Hansson-Mild(SWE), följd av Greg Wilcox (NZL) och Stefan Myralf (DEN). Håkan Törnqvist blev näst bäste Kapare på en 9:e plats, Bengt Larsson slutade 11:a, Ingemar Janson 13:e, Bertil Eliasson 18:e och Claes Heyman på 30:e plats.

Första dagens seglingar fick varierande förhållanden med lätta vindar och tryck som kom och gick över hela banan. Så lätta att i dagens andra segling dog vinden av helt och många seglare klarade inte tidsgränsen och endast två seglingar kunde genomföras. Greg visade klass och spikade båda racen.  Dag två låg där en stabil sydvästlig vind (6-8m/s) med kort relativt hög sjö som gjorde seglingen utmanande för såväl täten som de som kanske inte hade lika många pass i kroppen inför SM:et. Här tog Thomas tillbaka kommandot i tävlingen med att vinna alla tre seglingarna den dagen.

OK:n är en klass som attraherar såväl de internationellt satsande seglarna samt de som har seglat OK:n förr men som lockas av båten, seglingen och kamratskapet i klassen. Det här SM:et samarrangerades med tvåmansbåten Snipe och arrangörsklubben Motala SS stod för bra seglingar och fina landarrangemang med både mat och musik.

Sista dagen och här skulle det avgöras. Thomas hade en poäng upp på Nya Zeeländaren och ytterligare några till de övriga jagande.  Prognosen för dagen lovade avtagande nordvästliga vindar 3-4m/s. Race nummer 6 tog Thomas tätt före Greg följt av Hans Elkjaer, Varbergs SS som seglade bra och som länge ledde racet. I race nummer 7 tog den danske svärsonen till legendariske Paul Elvström, Stefan Myrälf kommandot direkt och vann racet genom stabil segling. Greg tvåa och Thomas nu trea.

Danske Stefan testar gränserna genom att precis som i Finnjollen stå upp på undanvindarna. Det här kan vara snabbare men än så länge är det inte några som hakat på trenden. Till skillnad mot Finnjollen så är man tvungen i OK-jolle att skota genom alla blocken vilket medför att pumpningen inte blir lika direkt och många anser därför fördelarna av att stå försvinner och att det är viktigare att styra båten i vågorna.

Sista seglingen och endast en poäng skiljer mellan de två favoriterna. Vi får se en tät segling där mycket riktigt de två snabbt är uppe i toppen och Greg leder före Thomas. På länsen lyckas Thomas smita förbi och seglar därefter bevakande hem sista racet och därmed segern. Stefan blir trea i sista racet och tar en stabil tredjeplats.

I klassen seglar även tjejer och Åsa Holmqvist blev 34:a ibland de 38st seglarna som deltog.

Nästa år kommer SM 2014 troligen seglas på västkusten.

 

Länk till resultatlista

 

 

Text och bild:Peter Rudblom