Information om seglarskolan
- 4 jun 2020
Vi hälsar Dig varmt välkommen till seglarskolan 2020! Årets seglarskola kommer inte bli riktigt som vanligt, men trots covid-19 kommer vi tillsammans göra den till sommarens största äventyr.
Vi har vidtagit en mängd åtgärder, vilka alla bygger på myndigheternas råd, och nedan kan du läsa mer om de riktlinjer Svenska Seglarförbundet tagit fram, och som vi har att förhålla oss till när vi arrangerar seglarskola. För att kunna sprida ut barnen i mindre grupper vid samlingar samt att kunna ha verksamhet även när vädret vanligtvis inte tillåter segling, har vi med bidrag från RF SISU Halland bland annat köpt in tält, utomhusmöbler och små ”stormsegel” som möjliggör segling i nästan alla vindar. Vi önskar också att barnen kommer ombytta till seglarskolan, alternativt byter om utomhus.
Tid och utrustning
Datum och tid för den kurs du anmält dig till finner du på den bekräftelse som skickades ut i samband med anmälan, men observera att kurserna v.25–26 startar redan söndag 14 juni, beroende på att vi inte har kurs på midsommarafton.
Första dagen samlas vi vid SS Kaparens båthus, som ligger på vägen mot Utholmen i Gottskär.
Om Du har egen båt skall all utrustning vara i ordning och båten måste vara ansvarsförsäkrad. Viktigt är att båten förutom rigg och segel även har tre flytkuddar, paddel, öskar som är fastbundet i båten samt förtamp och skot. Du kan lägga båten utanför båthuset under kursen. Rigg, roder och centerbord ställer du på anvisad plats i båthuset.
Klä barnet rätt!
Det är oerhört viktigt med varma kläder! Även en varm och solig dag kan det vara kyligt ute på vattnet. Solen är stark även om det inte är helt molnfritt, så använd solskydd och solglasögon. Har du keps så knyt fast den i flytvästen. Mössa är skönt och bra, om man är rädd att få bommen i huvudet. Använd gärna täckande kläder - det skyddar förutom mot solen även mot brännmaneter om man ramlar i vattnet. Regnkläder fungerar bra även en solig dag, eftersom det blir blött i båten. På fötterna rekommenderar vi träningsskor eller tunnare seglarstövlar. Självklart har du flytväst med dig, men observera att uppblåsbar flytväst inte är tillåten i seglarskolan. Är du tveksam så kontakta oss innan du köper flytväst!
Mat
För att minimera riken för smittspridning kommer vi inte använda köket i klubbhuset, vilket innebär att vi inte kommer ha tillgång till micro för värmning av mat. Alla kurser har matpaus, och barnen ska ha med egen mat som kan ätas kall. Tänk också på att ta med dryck, och då gärna vatten.
Föräldramöte
Vi kommer i år att ha ett informationsmöte söndagen den 7 juni kl. 20.00 via Teams-länk, där vi kommer informera om seglarskolan och ge er möjlighet att ställa frågor. Inbjudan kommer gå ut via mejl.
Övrigt
Behöver du komma i kontakt med oss?
Frågor om segling och kursens innehåll: seglarskolan@sskaparen.se
Frågor om bokning, betalning eller övriga frågor: info@sskaparen.se
Genomförande av SSF seglarskola
Folkhälsomyndigheten fortsätter att poängtera vikten av fysisk aktivitet under coronapandemin, särskilt för barn och ungdomar. Svenska Seglarförbundet ser gärna att man som klubb fortsatt bedriver sin seglarskola i sommar, men i anpassad form utifrån aktuella riktlinjer, och har därför tagit fram råd och riktlinjer för hur man kan tänka när man planerar och genomför sin seglarskola. SSF rekommenderar klubben att göra en riskanalys inför seglarskolestarten enligt Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.
SSF har gärna en dialog med klubbarna om hur man kan anpassa verksamheten och ändå uppfylla kriterierna för SSF Seglarskola. Om det blir en sommar där fler barn än vanligt stannar hemma på semestern, så kan seglarskolan komma att spela en ännu viktigare roll. Vilka konkreta anpassningar som behöver göras på respektive seglarskola, vet varje klubb bäst själva utifrån sina egna förutsättningar.
Råd och riktlinjer
- Bedriv seglarskolan i små grupper, och sprid ut grupperna så mycket som möjlig utifrån vad som fungerar bäst på er anläggning. Ett tips kan vara att dela upp seglarskolan med några elever på förmiddagen och några på eftermiddagen under två veckor istället för heldagar under en vecka.
- I dagsläget avråder vi från seglarläger med övernattning utifrån att begränsa smittspridning. Kan en klubb dock säkerställa att det sker på ett tryggt sätt utifrån smittspridning och i enlighet med gällande råd och riktlinjer från våra svenska myndigheter är det upp till klubben att ta beslut om och ta ansvar för detta.
- Var i möjligaste mån utomhus hela tiden och undvik stora gemensamma samlingar med alla elever på samma ställe. Se till att ha möjligheter att sitta utomhus för både genomgångar och fika.
- Låt alla elever ta med egen matsäck.
- Säkerställ att det finns möjlighet till god hygien på toaletter med handtvål och gärna handsprit samt engångsservetter för att torka händerna. Skapa rutiner för daglig rengöring av gemensamma ytor.
- Både elever och ledare skall vara friska för att deltaga. Var flexibla och förstående för barn som avanmäler sig med kort varsel på grund av sjukdom. Sker det under kursens gång så erbjud gärna extra tillfällen utifrån SSF utbildningsgaranti.
- Dela upp huvudansvaret för seglarskolan på flera personer för att stå bättre rustade ifall den ansvarige skulle bli sjuk.
- Utifrån den båttyp som används, se till att det finns gott om utrymme mellan de som seglar tillsammans. Utgå gärna från samma grupp som seglar tillsammans alla dagarna.
- Om ni använder tillhandahållna båtar i er verksamhet, tänk på att dessa skall ingå i era utökade hygienrutiner. Tvätta av dem efter varje seglingspass eller vid byte av användare samt se till att det finns möjlighet för deltagarna att tvätta händerna när de kommer iland. Äldre ungdomar/vuxna kan gärna uppmuntras till att använda handskar ombord.
I övrigt så hänvisar vi till råd och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet.
Vi reserverar oss för att förändringar kan komma att behöva göras under pågående kurs om förutsättningarna ändras på ett sätt vi inte kan påverka.
I samband med lämning ska parkering av bilar ske på hamnplanen, och vi önskar att endast en anhörig per barn följer med till Båthuset.
När Din kurs är slut hoppas vi att du tycker segling är så roligt att du vill fortsätta med en kurs till redan i år, men du är också välkommen att börja träna i någon av våra träningsgrupper. Gick du nybörjarkurs förra året är du välkommen att delta på vår träning redan nu.
Välkommen till SS Kaparens seglarskola och sommarens största äventyr!
Emanuel Gillerberg, huvudinstruktör, 070-745 01 50
Sara Karlström-Forsman, ordförande Jollekommittén, 070-322 84 91
Karin Koritz, informationsansvarig, 070-957 00 57