Ny i Optimistklassen

När ditt barn ska börja segla kan det vara bra för dig som förälder att känna till en del saker. Även om du själv inte seglar finns det mycket du kan göra för att ditt barn ska tycka segling är kul.  Här följer några tips.

 

Föräldrarollen

Föräldrarollen är mycket viktig i segling. Här kommer lite som du som förälder kan tänka på för att ditt barn ska tycka det är roligt att segla:

  • Klä barnet rätt. Det är oerhört viktigt med varma kläder! Även en varm och solig dag kan det vara kyligt ute på vattnet.
  • Solen är stark även om det inte är helt molnfritt, så använd solskydd och solglasögon. Har du keps så knyt fast den i flytvästen.
  • Mössa är varmt och skönt och bra om man är rädd att få bommen i huvudet.
  • Använd gärna täckande kläder. Det skyddar både mot solen och mot brännmaneter om man ramlar i vattnet. Regnkläder fungerar bra även en solig dag, eftersom det blir blött i båten.
  • Torrdräkt eller våtdräkt är viktigt om man fortsätter segla när det är kallt i vattnet, men behövs inte till seglarskolan under sommaren
  • Var positiv och peppa barnet
  • Förstå barnets osäkerhet. Det är naturligt att man kan vara rädd och osäker. Prata med ledarna. Varje barn bestämmer själv när han/hon vill segla.
  • Ingen lär sig segla på en vecka. Väder och vind påverkar mycket vad barnen hinner  lära sig. Det bästa är om de seglar i seglarskolan en vecka på försommaren och sedan fortsätter i vår träningsverksamhet i den Gröna gruppen under resten av sommaren. Man kan också gå både nybörjarkurs och fortsättningskurs under samma säsong. Då får manöva mer och har större chans att komma över osäkerheten och verkligen upptäcka glädjen med segling.

Mer info om Vinnande spelregler samt SSF's föräldraguider hittar ni här >>

 

Säkerhetsutrustning

Till båten behövs öskar, paddel och mastsäkring. Öskar och paddel skall vara försedda med tampar så att de kan bindas fast och inte försvinna vid en kapsejsning. Förtampen ska vara cirka 5 meter och skall fästas i mastfoten, ej i dräneringshålet eller relingen. Förtampen är jätteviktig eftersom man måste kunna bli bogserad.

 

Börja tävla

Att få representera Sverige vid ett mästerskap är ett minne för livet. Kaparen var en av de klubbar som hade flest deltagere i NM-landslaget 2013. Från vänster: Emil Alnebeck, Gustav Koritz, Maja Hansson-Mild och Axel Pantzare.

 

För den som vill börja kappsegla är våra torsdagsseglingar en utmärkt början. Här kan man starta i klassen Optimist C och har då en instruktör som hjälper seglarna runt banan. Denna grupp kan man starta i oavsett ålder.

Vill man fortsätta att tävla utanför klubben, så finns det mycket roligt att välja på. Västkustens seglarförbund anordnar till exempel en serie seglingar som kallas Liros cup. Vid varje regatta seglar man vanligtvis tre seglingar där reultatet sedan läggs ihop. Alla seglingar som arrangeras på västkusten hittar man i Västkustkalendern, som finns att hämta i papperutgåva i Kaparens klubbhus eller på Västkustens seglarförbunds hemsida http://www.svensksegling.se/Distrikt/VastkustensSeglarforbund/.

För de ungdomar som kommit igång att kappsegla finns möjlighet att vara med på regionskval. Dessa seglas under tre helger på hösten. Resultatet från dessa tre kval ligger sedan till grund för uttagning av seglare till nästa års VM-kvalsserie. Från VM-kvalen tar man till sist ut seglare till landslagen för både VM, EM och NM.

Under helgen den 24-25 augusti kommer det att vimla av segel på Kungsbackafjorden. Då intar ett 100-tal optimistseglare Gottskär för att segla det första av tre regionskval.  

Vi är mycket glada över att SS Kaparen har fått möjligheten att stå som arrangör för detta kval och räknar med att minst tio av klubbens egna seglare kommer att finnas på startlinjen. För de seglare som ännu inte tagit steget in på regionskvalsnivå är detta ett utmärkt tillfälle att uppleva en stor optimisttävling på nära håll.

Köpa Optimist

Klubben har 10 Optimister att hyra ut och de är framförallt tänkta för nybörjar- och fortsättningskurserna. Vet man att man vill fortsätta bör man köpa en egen båt, eftersom det är roligare att segla med egen båt. Man får i regel tillbaka de mesta av pengarna när man säljer båten vidare.

Om du är intresserad av att köpa en Optimist rekommenderar vi att du går in på Optimistjolleförbundets hemsida, där finns många prisvärda båtar till salu. Naturligtvis går det att hitta bra exempar även på Blocket.

När man börjar segla kan man nöja sig med en lite enklare optimist för ca 5 000 kr.

Om man vill börja kappsegla lite mer utanför klubben går nedre gränsen vid ungefär 10 000 kr. Vid regelbunden kappsegling bör man köpa en så kallad one-design båt. Dessa  känns igen på att segelnumret är fyrsiffrigt och börjar på 3 eller 4. För seglarskolan behövs absolut ingen kappseglingsbåt men allt på båten måste vara i sjödugligt skick.